Sunday 29 July 2018

Resepi Bunga Kantan

Resepi - Bunga Kantan Goreng Tempe

Bahan-Bahan :

130 gm Tempe (di potong dadu)
1 tangkai bunga kantan (di hiris)
1 cili merah (di hiris nipis)
2 batang kacang kelisa (di hiris nipis)
1 biji lemon
Kicap secukup rasa

Cara-cara memasak :

Goreng Tempe hingga kekuningan;
Masuk kan cili, kacang kelisa dan bunga kantan;
Masuk kan kicap secukup rasa;
Setelah siap di masak, masuk kan ke dalam bekas dan taburkan hirisan bunga kantan;
Perah jus lemon ke atas hidangan yg sudah siap untuk di makan.

Resepi - Sup Bunga Kantan dan Terung

Bahan-Bahan :

350 gm terung bulat (di potong 4/6)
1,000 cc air
3 ulas cili kering
1 tangkai bunga kantan
1 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil kicap
10 gm miso
30 gm rumpai laut kelpa (kelp seaweed)

Cara-cara memasak :

Kukus rumpai laut selama 30 minor (kemudian di hiris segitiga & rendam dalam air. Tos air sebelum dimasukkan ke dalam masakan);
Rebus terung hingga lembut (setelah lembut, buang kulit nya);
Masuk kan terung yang siap di buang kulit, miso dan cili ke dalam air rebusan terung tadi. Biar mendidih;
Setelah mendidih, masuk kan rumpai laut yang sudah di tos air nya beserta bunga kantan. Masak selama 5 minit;
Masuk kan kicap sebelum di hidang.

Okey 2 resepi mudah untuk malam ini. Esok dah boleh cuba masak untuk famili. Resepi yang menyihatkan. Malam esok ada resepi lain pulak. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment